Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.

Idősotthon vagy nyugdíjasház? Mi a megfelelő ellátási forma idős hozzátartozója számára? Mit tud nyújtani a Kecskeméti Református Egyházközség SION Gondozási Központja az idősek számára?

1. A Kecskeméti Református Egyházközség jelenleg három telephelyen, 4 társasházként funkcionáló épületegyüttesben szervezi a szociális alapellátást (klub, házi segítségnyújtás, étkezés, demens személyek nappali ellátása) a SION Nyugdíjasház és Gondozási Központjában.

A nyugdíjasház elsősorban olyan nyugdíjas korúak számára alkalmas, akik önellátóak, ápolást-gondozást nem illetve alig igényelnek, de biztos pontot keresnek életük alkonyára.

a.)

Tulajdonosi vagy bérleti jogviszonnyal rendelkezve saját használatú lakásokban, önállóságuk megőrzése mellett igényelhetik a házi segítségnyújtást térítés ellenében. A nyugdíjasházainkban -kapacitástól függően- 2-3 alkalommal tudunk naponta segítséget nyújtani. (Az albérleti díj, rezsi nem tartalmazza az ellátás költségét!)

b.)
A klub keretein belül naponta egyéni illetve csoportos foglalkozásokat, havonta nagyobb programokat, rendezvényeket szervezünk klubtagjainknak. Az intézmény fenntartója a Kecskeméti Református Egyházközség, ennek megfelelően az intézmény biztosítja a református vallás gyakorlásának lehetőségét, szervezett keretek között, heti rendszerességgel. Van lehetőség Úrvacsora vételére is. A részvétel önkéntes, mindenki számára lehetőséget biztosítunk, felekezettől függetlenül.
c.)

Napi egy meleg étkezést biztosítunk a Református Konviktus konyhájáról. A további élelmezés megoldása a család vagy az ellátott feladata.

d.)
Nyugdíjasházainkban 24 órás nővérfelügyelet és jelzőrendszer működik. Ügyeleti alapszolgáltatásunk ideális minden olyan idős személy számára, akik lakásukban egyedül élnek és/vagy egészségi állapotuk, koruk miatt a folyamatos felügyelet indokolt. Jelentősége felértékelődik krízishelyzet esetén, amikor is családtag közvetlen, azonnali segítségére nem számíthatnak. A szolgáltatás növeli az igénybe vevők és hozzátartozóik biztonságérzetét, hiszen nagyobb problémák kialakulását előzheti meg az által, hogy krízishelyzetben azonnali beavatkozással segítséget nyújt. Szükség esetén orvos, mentő értesítésével megakadályozhatja az állapot súlyosabbá válását. Bizonyos esetekben életmentő funkciót láthat el azáltal, hogy az ügyeletes gondozó lakáskulccsal és az egészségi állapotáról közölt ismeretekkel rendelkezik.


Nagyon fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy nem vagyunk bentlakásos idősotthon, tehát nem nyújtunk teljes ellátást, mint más szakosított intézmény. Súlyos fizikai/mentális állapotromlás esetén, ahol a gondozási szükséglet meghaladja a kompetenciánkat, nem tudjuk felelősséggel vállalni az idősek ellátását, így javaslatot teszünk más intézménybe való elhelyezésre. 4 órát meghaladó gondozási szükséglettel a beköltözés nem javasolt!
Szolgálatunkban a családok stabil elérhetőségére és segítségére számítunk, mivel hétköznapokon 4 óra után, és hétvégén valamint ünnepnapokon egy nővér van ügyeleti szolgálatban, jelenleg ebben az időszakban gondozási tevékenységet nem tudunk vállalni.


2. A Kecskeméti Református Egyházközség Kecskemét város közigazgatási területén belül is kínál olyan idős emberek számára elérhető szolgáltatásokat, akik nem szeretnének lakóhelyet változtatni, de az egyedüllét megnehezíti a mindennapjait.

a.)

A városban élő nyugdíjas emberek számára megállapodás alapján végzünk házi segítségnyújtást, hogy az idős ember minél tovább maradhasson saját otthonában, megszokott környezetében, támogatva és kiegészítve ezzel az önellátásban nehezített tevékenységeket. Elérhetőségünk, heti, napi megjelenésünk segíti a hozzátartozók és az ellátottak biztonságérzetét.

b.)
Vállaljuk szociális étkezés keretén belül ebéd házhozszállítását a Konviktusból kedvezményes áron.

c.)
Napi foglalkozások, programok, hitéleti alkalmak várják az érdeklődőket az idősek klubjában, mindhárom telephelyünkön. Bentlakás nélkül is közösségben tölthetnek néhány órát kortársaikkal hétköznapokon 8 és 16 óra között.

d.)
Igénybe vehetik korlátozott létszámban a demens személyek nappali ellátását , ahol szakképzett munkatársak vállalják a demencia kórképpel rendelkező ellátottak felügyeletét, nappali ellátását munkanapokon 8-16 óráig, megállapodás szerint.