Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.

Már átlépte a nagykorúság határát, 20. évében jár a Kecskeméti Református Egyházközség által építtetett, s fenntartott Sion II. Nyugdíjasház. Kecskemét központjában, a piachoz közel található régi városrészben, Mezei Mária színésznő szülőházának közelében található intézményünk, mely második volt az egyház nyugdíjas társasházainak sorában a 2000-es évek legelején. A Szarvas utca 3. szám alatt található nyugdíjas társasház 41 lakással rendelkezik. Közel ennyi idős ember lakik a házban, egy illetve két szobás lakásokban. Az Őz utcai társasház 2005-ben került átadásra, a szolgáltatások tekintetében hozzánk tartozik.


Az idős kor mindennapjainak minél könnyebb megélésben 11 dolgozó segíti lakóinkat. Három szociális alapszolgáltatás érhető el intézményünkben. Étkeztetés, idősek nappali ellátása (klub), házi segítségnyújtás. Lakóink közel harmada még az első beköltözőink közül való. Ők még emlékeznek rá, milyen érzés volt az új, frissen festett lakásaikat elfoglalni húsz évvel ezelőtt. Sok feladással, leltározással járt régi otthonuk elhagyása, s az új otthonukba való költözés, mégis a jövőbe nézve, Istenbe vetett bizalommal kezdték el itt életük új szakaszát.

Az elmúlt évtizedek gyors és sokszor előre nem látható változásokat hoztak a demográfiában, egészségügyi, társadalmi és gazdasági körülményekbe. A születéskor várható átlagos élettartam emelkedése a XX. század jellegzetessége. Az emberek ma tovább élnek, s fontossá vált az idős kor életminősége. Ebben próbáljuk mi is segíteni lakóink életét. Délutáni programokkal, klubélettel igyekszünk megtörni a hétköznapok monotonitását. Irodalmi délutánokkal, kvíz-bajnoksággal, filmvetítésekkel színesítjük a napokat. Megemlékezünk ünnepeinkről, hagyományainkról, nemzetünk értékeiről, történelméről. A hitélet megélését bibliaóra, istentisztelet, lelkészi látogatás segíti.
A hét minden napján ízletes, házias ebédet biztosít az egyházközség Konviktusa. Többféle menüből választhatnak lakóink.

Az öregedés gyengüléssel, betegséggel jár. Krisztus így jelentette ki ezt Péternek: "....amikor fiatal voltál,felövezted magad,és oda mentél,ahová akartál. De amikor megöregszel, kinyújtod a kezed és más övez fel téged" (János 21:18) Házi segítségnyújtás keretein belül biztosítunk gondozást, ápolást az arra rászoruló időseknek. Fontos, vezető igény ez az idős emberek és hozzátartozóik részéről hogy személyre szabott és méltó ellátást,testi és lelki szükségleteik megfelelő kielégítését kapják életük delén túl. Mindezeket az igényeket igyekszünk teljesíteni kompetencia és kapacitás határainkon belül, és a családdal együttműködve.


Imádságos szívvel adok hálát a házban az ünnepekért és a hétköznapokért. Hogy olyan hajlékban élhetünk és szolgálhatunk, ahol mindig érezzük Isten jelenlétét és szeretetét.

 

Lassu-Plasek Tímea
nappali ellátás vezető