Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.

Szeretettel köszöntöm a SION Budai utca telephely iránt érdeklődő olvasót! Pár információ az intézményről és az itt lakók életéről.

Épületünk a Budai utca 8 - 10. szám alatt található, amely Isten kegyelméből 1998. október 11-én nyitotta meg kapuját, építője a Kecskeméti Református Egyházközség akkori presbitériuma, valamint Varga László és Szabó Gábor nagytiszteletű urak, akik az idősekkel kapcsolatos gondolkodást, tettekre fordították. Ez volt az első ilyen típusú Nyugdíjasház, ami akkora népszerűségnek örvendett, hogy még másik kettő (három) követte.


Az újonnan átadott épületben működik a SION Nyugdíjasház és Gondozási Központ, melynek fenntartója a Kecskeméti Református Egyházközség. Régen a ház helyén működött a Kecskeméti Református Ifjúsági Egyesület, ma pedig az öregedő „ifjak” birtokolják, akik megvásárolták vagy bérlik a lakásokat.
A Budai utcai házba belépve az az érzése is lehet az embernek, mintha egy „nagy FA” lenne, ahol három szerteágazó folyosón (ÁGAKON), két emelten 38 lakás (ODÚ) található. Többnyire egyszobás – pár kétszobás – apartman jellegű lakások (ODÚK) (előszoba, konyha, fürdőszoba vécével, egy tágas szoba) épültek, ezeket a tulajdonosok igényeik szerint tették otthonosabbá. Minden tavasszal egészen őszig kivirágzik a „FA”, hisz az erkélyeket, teraszokat cserepes virágokkal díszítik a lakóink. Az intézményben gondozási szolgálatot működtet az Egyházközség, szorgos gondozó(nő)k (MÓKUSOK) fáradhatatlanul ápolják, segítik az „ODÚBA” beköltöző időseket. A folyamatos felügyeletet egy állandó portás erősíti, aki karbantartási munkákat is ellát, mint egy HARKÁLY a FÁN.

Az épülethez tartozó tágas udvar parkosított: füves, fás, virágos részek váltogatják egymást. Az itt elhelyezett padokon gyakran ülnek ki lakóink és beszélgetnek, gyönyörködnek a természet szépségében. Egy kis parkoló és egy zárt kerékpártároló is van a lakóink és munkatársak részére.
Intézményünkben lehetőség van a mindennapok közös eltöltésére is, hisz Nyugdíjas Klubot működtetünk, ahol napi, heti és havi programok közül választhatnak a betérők. A klub nyitott a városban élő minden közösségre vágyó nyugdíjas részére is! Itt rendszeresen tartunk református bibliaórát, kézimunkakört, gyógytornát, fejtörő délutánt, népdalkört, filmvetítést és kézműves foglalkozásokat! A klubhelységben közel 50 fő tud kényelmesen részt venni egy-egy nagyobb rendezvényen (névnapi, születésnapi köszöntőkön, farsangi, karácsonyi, szilveszteri ünnepségeken, szervezett előadásokon és irodalmi délutánokon és egyéb tematikus foglalkozásokon - pl.: kolbásztöltés, adventi koszorú készítés).
Évente többször szervezünk kiscsoportos és nagybuszos kirándulásokat is nem túl távoli helyekre! Aktív tagjai vagyunk a Kecskemét Városi Nyugdíjas Szövetségnek és az általuk szervezett programokon (Versmondó találkozón, Sportnapokon, Sétán, Bibliaismereti vetélkedőn) szép számmal szoktunk részt venni.
A belső tér a XXI. század elvárásainak megfelelően modern, korszerű, tágas, esztétikusan, ízlésesen berendezettek, tárgyi felszereltségük minden igényt kielégít.
Az intézményünkben élő lakóknak és a város nyugdíjasainak étkezést, ebéd házhozszállítást is biztosítunk, amit a református egyházközség konviktusában főznek. Az itt elkészült ételek bőségesek, ízletesek és változatosak.

A Házunkban a ránk bízott időseket a keresztyéni hit és értékrend alapján, legjobb tudásunknak megfelelően, szeretetteljes, érzelmi biztonságot nyújtó környezetben, légkörben, a családdal szorosan együttműködve gondozzuk.

Halasi Gábor
nappali ellátás vezető