Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.

Óvatos becslések szerint hazánkban a demencia diagnózisával rendelkező emberek száma 250 ezer főre tehető. A betegség nem csak az egyén problémáját jelenti, hanem az őt gondozó családtagok is érintetté válnak. Demenciával élő családtagot gondozni, ápolni az egyik legnehezebb feladat. Mégis sokan vállalják ezt, nem számolva azzal, hogy a kór előre haladtával a gondozó családtagot is komoly fizikai és lelki megterhelés érheti.


A SION Nyugdíjasház és Gondozási Központ 2008 óta gondoskodik kiemelt figyelemmel a demenciával élő idős emberekről. A nappali ellátásban olyan időseket fogadunk, akiknek diagnózisa az enyhe fokú demenciát állapította meg. Célunk az, hogy hétfőtől péntekig biztonságos, tartalommal megtöltött életteret biztosítsunk a hozzánk érkezőknek. A naponta rendszeresen ismétlődő tevékenységek növelik a biztonságérzetet és kapaszkodót adnak a napi aktivitás megőrzésében. A napi rend részben irányított foglalkozásokkal és részben a klubtagok aktuális igényeinek megfelelően kerül kialakításra.


A demencia megjelenése általában felkészületlenül érinti a gondozó családtagokat. Fontosnak tartjuk a velük való szoros együttműködést is. Lehetőséget biztosítunk a rendszeres találkozásra, beszélgetésre. Az ilyen alkalmakon kölcsönösen segítjük egymást: a hozzátartozó segít bennünket abban, hogy megismerjük a demenciával élő idős emberek múltját, szokásait, személyiségét. Munkatársaink segítségével pedig a hozzátartozók juthatnak hasznos tanácsokhoz a gondozást illetően, illetve a betegséggel kapcsolatos bővebb információkhoz is.


Munkatársaink a demenciabarát szemlélet jegyében fordulnak az idős emberekhez. Megértő, szeretetteli, elfogadó légkörben várjuk a hozzánk érkezőket és bízunk abban, hogy ezzel a szeretettel és elfogadással kitolható az az időszak, amelyet a demenciával élő idős emberek önállóságuk megtartásával otthonukban tölthetnek.


Kass-Francz Andrea
szociális munkatárs