Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.

A demens személyek nappali ellátása jogszabályban meghatározott szerv vagy szakorvos demencia kórképet megállapító szakvéleményével rendelkező személyeket lát el. A demens személyek nappali ellátását az intézmény egyrészt az idősek nappali ellátása részeként szervezi meg és biztosítja, de önálló szolgáltatásként is működteti alacsony létszámmal a Budai utca napközi- és foglalkoztató helyiségeiben.

Állapot felmérési módszerként az MMSE- Minimentál Tesztet és az Óratesztet alkalmazzuk, amely megalapozza a szakorvos diagnózisát. Csak szakvélemény birtokában tudjuk fogadni intézményükben a demenciával élő idős embert!
Nappali ellátás keretében csak az enyhén, vagy középsúlyosan dementálódott személyeket tudjuk biztonsággal felvállalni. A betegség súlyosbodása esetén segítséget nyújtunk bentlakásos otthoni elhelyezés elindításában.
Az egyén számára időskorban befolyásoló tényezőként meghatározó a környezeti hatás, a megfelelő bánásmód és az emberi méltóság tiszteletben tartása. Készítünk bővített életútinterjút, melynek célja egyrészt a demenciával küzdő idős ember személyének, személyiségének, jelenének és múltjának megismerése, másrészt ennek segítségével a személyre szabott (mentálhigiénés) gondozás, foglalkoztatás hatékonyságának növelése. Az állapotfelmérés (pl. GDS, aktivitás és eszközhasználat stb) segít a gondozottak meglévő képességeinek megismerésében, megőrzésében és fejlesztésében.
Ezek figyelembe vételével állítjuk össze a heti foglalkozási tervezetet. A napi foglalkozásokat mentálhigiénés munkatárs (terápiás munkatárs) vezeti a nappali ellátás vezetők bevonásával.

A mentálhigiénés foglalkozások célozzák
• a memória frissességének fenntartását
• az érzékszervek (látás – hallás – ízlelés - szaglás- tapintás) stimulálását
• az emlékezést (a múlt eseményeinek feldolgozását)
• a testi aktivitást (ülőtorna)
• és egyéb kreatív alkotó tevékenységek fejlesztését.


Az egyéni és csoportos foglalkozásokon túl hasznosnak tartjuk a közös foglalkozásokon való részvételt az idősek klubjának többi tagjával is.
Fontos számukra a biztonságos környezet és az állandóság, az érzelmi támogatás, jó közérzet megteremtése, az örömkészség fenntartása, életminőségük optimalizálása, a szellemi és fizikai aktivitás és a személyközpontú gondozás.